Mobil: +36-30-9402253 E-mail: flex92@t-online.hu

Hogyan állítsuk össze tavaszi és nyári futóruházatunkat?

Kezdő futóknak okozhat némi fejtörést a megfelelő futóruházat kiválasztása. A táv fokozatos növekedése és a haladó szint elérése után azonban a megfelelő ruha viselésének eldöntése már nem jelenthet problémát. Fontos azonban, hogy a szaküzletekben is megfelelő tanácsokkal legyenek ellátva az odalátogató vásárlók. A modern technológiával előállított ruhadarabok lehetővé teszik, hogy évről évre kényelmesebben érezzük magunkat futás közben.

Nézzük, hogyan állítsuk össze futóruházatunkat a tavaszi és nyári hónapokra!

Az első napsugarak megjelenésével a futók szinte azonnal elindulnak megtenni a hosszú kilométereket a szabadban. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a madárcsicsergés nem mindig jelenti azt, hogy kellemes hajnali időre ébredtünk.

A kora tavaszi hónapok futóruházatára mindig a sokoldalúság legyen a jellemző!

A kiszámíthatatlan tavaszi időjárásnak köszönhetően mindig szánj időt a kötelező alapréteg kiválasztására. Fontos, hogy az alapruházatodat megfelelően tudd rétegezni további ruhadarabokkal. Nőknél ez a sportmelltartónál indul, majd ezt követi a rövid ujjú póló és a hosszúszárú futónadrág. A tavaszi hónapokra semmilyen szempontból nem ajánlott rövidnadrágot felvenni. A hirtelen feltámadó szél és egy gyors lehűlés sem tesz jót a fedetlen ízületeknek, amely később egészségügyi problémákat is okozhat. A kényelmes alapréteg után érdemes figyelembe venni a tervezett táv hosszát és az időjárási körülményeket. Szeles és borús időben a szélálló mellény illetve rövid dzseki viselése ajánlott.

Fontos, hogy az évszaknak megfelelő futócipőt válassz!

A kora tavaszi futásokra nem a gyorsaság, hanem az újrakezdés és az elindulás a jellemző. Ennek köszönhetően a tavaszi szezonra tervezett futócipők kevésbé könnyűek, sokkal inkább biztosítják a megfelelő tartást, hőmérsékletet, szárazságot és segítenek hozzászokni a terep nyújtotta akadályokhoz.

A nyári futóruházatod mindig legyen jól szellőző és kényelmes!

A nyári melegben nagyobb odafigyelést igényel a futóruházat kiválasztása. Ez biztosítja a hő megfelelő leadását és az izzadtság elvezetését is. A megoldást elsősorban az alapanyagok között kell keresni. Olyan ruhadarabokat válasszunk, amelyek kimondottan a nyári hónapokra készültek és a gyártók a felhasznált szövetekben úgynevezett „hűtési technológiát” alkalmaznak. A forró hónapokra a rövid és laza ruházat a jellemző. Ez a nőknél és férfiaknál egyaránt a rövidnadrágot, pólót vagy trikót jelenti. A trikó nagy előnye, hogy szabadon vannak a vállak és a hát egy része, ami szabadabb mozgást és jobb hűtési folyamatot is eredményez.
A nyári futóruházat kötelező elemei a kiegészítők. Azok nélkül nem lenne teljes körű a védelem. A könnyű, lélegző futócipő a felszerelés egyik alapeleme. A másik kiegészítő, ami a tűző napon elengedhetetlen, a sapka vagy fejpánt. A kimondottan erre a sportra kifejlesztett futósapka segít megvédeni szemünket a káros UV sugárzástól, védi arcbőrünket, és megakadályozza, hogy az izzadtság a szemünkbe kerüljön.

Így tervezz, ha szélsőséges időjárási körülmények között futsz!

Mindegy milyen évszakról beszélünk, az időjárás okozta meglepetések sokszor a tapasztaltabb versenyzőket sem kerülik el. A komoly kihívást igénylő versenyek előtt nem árt gondoskodni a megfelelő ruházatról. Legyen szó esőről, viharos szélről vagy forróságról, a maximális teljesítmény érdekében mindenképp szánj időt az alapos ruhaválasztásra. Az edzésnapló vezetése nagyon sokat segít abban, hogy megtanuld, bizonyos időjárási körülményeknél mely ruhadarabok biztosították számodra a legnagyobb komfortot.

A megfelelő ruházat kiválasztása nem csak a kényelemre, hanem a teljesítményre is nagy hatással van. Az alacsony intenzitású kocogás során bátran választhatsz laza, magas pamuttartalmú ruhákat. Itt leginkább a kényelemre fókuszálj. Ellenben egy gyors tempójú futásnál, ahol a szervezet az első perctől kezdve komoly igénybevételnek van kitéve. Ilyenkor olyan speciális anyagú futóruhát viseljünk, ami futás közben jól szellőzik, előtte és utána pedig megtartja a megfelelő hőmérsékletet. Akár alkalmi, akár rendszeres futó vagy, figyelj oda, hogy mindig legyen több ruhaválasztási opciód.

Keresd a Ronhill futóruházatokat a kijelölt futó szakboltokban....

Telephely: 2040 Budaörs, Csata utca 8.

Tel/Fax: +36-23-414699

Mobil: +36-30-9402253

E-mail: flex92@t-online.hu

Adatvédelmi nyilatkozat